Wie spreekt?

Steeds vaker kom ik verhalen tegen van bekende mensen die hun verhaal doen aangaande partnergeweld. Hoe het ooit “begon” met het verhaal rond Tina en Ike Turner. Een film die me door merg en been ging. De beelden die zo expliciet waren en mij diep raakten.

Onlangs vertelde Jamie Faber haar verhaal in de Linda. Niet veel hiervoor kwam een boek uit van Mel B uit waarin zij dit zelfde onderwerp aan het licht bracht. JWOW vertelde via social media dat zij slachtoffer was van partnergeweld.

Deze vrouwen vertellen allemaal heel openbaar hun verhaal. Waarom rust er dan nog steeds zo’n groot taboe op? Zelf ben ik van mening dat je mond open doen, een risico met zich mee kan brengen. Je wakkert een vuur aan dat eindelijk gedoofd is. De rust is je zoveel meer waard. Toch doen deze vrouwen wel een boekje open? Waarom doen ze dat dan? Voor mij was het een stukje therapie om heel veel van me af te schrijven. Dat daarvan weinig tot niks gepubliceerd is, is anders dan wat deze vrouwen hebben gedaan.

Jamie Faber geeft antwoord op die vraag aangezien die precies zo gesteld wordt in het interview. Ze antwoord dat ze dan door nog veel meer mensen in bescherming genomen kan worden. Iedereen is er immers van op de hoogte. Ik denk zelf ook dat het een vorm van kracht is om te laten zien dat je je verhaal durft te doen.

Geweldplegers zonder een slachtoffer niet voor niks af. Zodra ze er “alleen” voor staan, slaan ze toe. Pas als je kwetsbaar genoeg bent. Zodra je laat zien dat van die kwetsbaarheid niks meer over is, zullen ze je met rust laten. Dit is echter niet altijd van toepassing. Blijf dus altijd op je hoede. Mijn keuze is daarom om de verhalen anoniem te plaatsen. Zo waarborg je de veiligheid en kun je iemand toch een “stem” geven, een voorbeeld laten zijn, een steun laten zijn (je omgeving kan het vaak niet begrijpen, je voelt je dom en minderwaardig), maar vooral een waarschuwing.

Ken jij nog andere bekende mensen die hun verhaal openbaar hebben gedaan? Wil jij jouw verhaal (anoniem) doen (eventueel met mijn hulp), stuur dan een e-mail naar info@esohes.nl?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s