Overschreeuwen

Misschien vraag je je meteen af wat overschreeuwen nu weer is. Als dat niet zo is, heb je er vast al van gehoord. Er zijn van die situaties waarbij je je mond maar niet kunt houden. Je wilt overal op reageren en altijd bewijzen dat je gelijk hebt. Dat is zeker niet te adviseren. Ik zal je uitleggen waarom niet.

Mensen vinden schreeuwers niet leuk. Dat is natuurlijk niet de hoofdreden, dat zit dieper. Als iemand leugens over je verspreidt en jij gaat altijd in de verdediging dan zul je uiteindelijk niet meer geloofd worden. De geloofwaardigheid van beide partijen zakt zo ontzettend dat de waarheid niet meer boven komt drijven. Soms is het beter je mond te houden en de leugenaar zijn eigen kuil te laten graven.

Even een moment van rust nemen en de ander al zijn leugens laten opsommen om vervolgens kalm te reageren, zal ervoor zorgen dat je gehoord wordt. Ga maar eens bij jezelf na. Er is een discussie en beide partijen overschreeuwen elkaar. Je zult niet (kunnen) luisteren. Als iemand echter een ongeloofwaardig verhaal vertelt en de ander deze laat uitpraten dan worden beide partijen gehoord. Je kunt daarna reageren. Als je dan weer “overschreeuwd” wordt, staak de discussie dan. Het is volledig zinloos.

Weet ook dat (over)schreeuwen snel als ordinair wordt gezien. En ordinair wordt minder serieus genomen dan kalm.

Ook zien we overschreeuwen terug bij mensen die onzeker zijn. Ze gaan zo op in wat ze willen zeggen dat ze niks meer meekrijgen van hun gesprekspartner. Spraak wordt vaak harder en sneller, meer handgebaren, minder logische zinsopbouw en de onrust spat ervan af.

Denk je dat je wel eens in een situatie zit waarbij je gaat overschreeuwen. Neem het gesprek dan op en luister of kijk het terug als je gekalmeerd bent. Wellicht geeft dat veel inzicht in hoe je je geduld kunt verliezen en daarmee het volledige gesprek verliest. Merk je andersom dat je vaak in het ongelijk wordt gesteld en vind je dat volledig onterecht, kijk dan eens of je jezelf als overschreeuwer kunt zien.

Kort samengevat, geef de ander de kans om zijn eigen kuil te graven. Rustig blijven zitten en afwachten. Observeer het gesprek goed en speel er pas op in als je kalm bent, tot tien hebt geteld, wat feiten op een rijtje kunt zetten, je doel niet uit het oog verliest en het niet nodig vindt elk punt te weerspreken.

Natuurlijk is dit allemaal theorie en weet ik als geen ander hoe frustrerend het kan zijn om een gesprek te voeren met iemand die liegt, bedriegt, onredelijk is en jou als de slechterik neerzet. Toch is het zeer raadzaam om dit te trainen. Oefen anders met iemand waar je je bij op je gemak voelt en laat diegene je helemaal uit je tent lokken. Oefening baart kunst. Spreek anders een “safeword” af. Dan kan iemand je onderbreken met het safeword zonder dat iemand anders het in de gaten heeft. Tel dan tot 10 alvorens verder te praten.

Heb je binnenkort een belangrijk gesprek, bekijk jezelf kritisch. Heb je een belangrijk gesprek maar nog niet binnenkort, print dit dan uit of stuur het door naar je e-mail. Als het heeft geholpen of zelfs gewerkt, hoor ik het graag. Als je aanvullende tips hebt, dan zie ik dat ook graag terug. Elke aanvulling is weer een hulpmiddel voor een ander.

Wil je jouw verhaal vertellen aangaande partnergeweld, e-mail dan naar info@esohes.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s