Workshop ervaringswerker

Het is zo mooi dat ik een rotsvast netwerk om me heen heb weten te krijgen. Nu ik bezig ben met EsOhEs ben ik ook al meerdere keren op zo’n mooie manier geholpen en voel ik alleen maar sterker dat ik hier mee door moet gaan. Het is hard nodig, maar het grote taboe is nog steeds enorm sterk.

Zo werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan het evenement “Spil in de Wijk”. Het was kort dag waardoor mijn werk het niet toe liet om de hele dag mee te draaien. Ik heb daarom het advies opgevolgd dat ik kreeg om de workshop Ervaringsdeskundige te volgen. Zo kon ik in elk geval al een eerste indruk krijgen van een ervaringsdeskundige.

IMG_2325

Ontzettend moedig, krachtig in alle eenvoud werd ik omver geblazen door het emotionele verhaal van een persoon die na een zware jeugd zelf verkeerde keuzes ging maken en in een web van het zichzelf tegen werken terecht kwam. Toch was er een moment van bezinning en sloeg alles helemaal om. De juiste hulp werd opgezocht en er ontstond een grootse ommekeer. Nu wordt deze kracht gebruikt om anderen te laten weten dat het anders kan.

Uit de manier van aanpakken heb ik een aantal tips voor mezelf kunnen noteren die ik zo ontzettend krachtig vond. De mensen die je wilt bereiken, moeten zich vrij genoeg voelen om benaderbaar te zijn. Heel mooi om te zien hoe je dat op een zeer simpele manier kunt bereiken, terwijl wellicht niemand dat in de gaten heeft gehad.

De woorden: “Ik wil iets doen met mijn ervaring”, had ik zelf nog niet gevonden op deze simpele manier. Toen deze me werden aangereikt, was dat een groot cadeau. Het verschil tussen ervaringswerker en ervaringsdeskundige vond ik ook heel waardevol.

We werden uitgedaagd om in een tweetal elkaar iets kwetsbaars te vertellen. Het verhaal dat ik te horen kreeg, was ontzettend moedig. Wat ik voor mezelf bovenaan kan zetten om mee te nemen uit dat verhaal is: “Stel concrete vragen als je iets wilt.” Als je een situatie wilt veranderen en je bent daarbij afhankelijk van anderen, stel dan concrete vragen. Wat moet ik doen om uit deze situatie te komen? Je kunt de antwoorden dan als doelen gebruiken. Zeker niet op iedere situatie van toepassing, maar wel bruikbaar. Zelfs als je in een partnergeweld situatie zit. Je weet dat jouw partner je geen weg uit geeft. Je leert dat herkennen doordat de antwoorden op jouw concrete vragen niet worden nageleefd of niet haalbaar zijn. Daaruit is veel te concluderen.

Wat ik verder ontzettend krachtig vond om te horen:

  1. “In herstel zijn, is heel hard werken!” Ik weet er alles van, maar het geeft vooral weer dat het moeilijk mag zijn. Dat je niet te hard voor jezelf moet zijn als het niet meteen resultaat oplevert, als het proces langzamer gaat dan je zou willen of wanneer je een terugval hebt.
  2. Je kunt beter empatisch zijn als je empatisch bent naar jezelf.
  3. Jouw overlevingskansen zijn groter wanneer je de situatie kunt accepteren en je anderen iets kunt geven (ervaringen delen).

Ik heb nog heel wat werk aan de winkel als ik op een zeer serieuse manier hiermee verder zou willen. Ik vind het ongelooflijk mooi hoe mensen zich geroepen voelen om hun verhaal te doen.

Wil jij ook jouw (in)directe ervaringsverhaal anoniem doen? Stuur dan een e-mail naar info@esohes.nl en ik help je op weg om te vertellen wat jou heeft geholpen en wat niet. Je kunt daarmee anderen advies geven over wat te doen als ze zich ook (in)direct in een situatie van partnergeweld bevinden. Ken je iemand die in zo’n situatie zit, lees dan zeker mee en adviseer diegene mee te lezen of gebruik het ervaringsadvies van anderen om te helpen.

3 gedachten over “Workshop ervaringswerker”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s