Ervaringswerker

Om op een serieuze manier aan de slag te zijn met EsOhEs heb ik eerder al een Workshop ervaringswerker gevolgd. Hier is het niet bij gebleven. Inmiddels heb ik deelgenomen aan de workshop “doorbreken van het taboe bij mensen met een kinderwens en een psychische kwetsbaarheid”.

Voor mij was dit een ver-van-mijn-bed-show, dacht ik. Toch was dit zeer waardevol voor mij. Wat mij ontzettend verraste was het respect en de manier van communiceren. Ook al raak je in een verhitte discussie terecht, het respect blijft. Hierdoor voel je je gehoord, serieus genomen en ontzettend waardevol. Ik heb met verbijstering geluisterd en vol passie deelgenomen.

Voor mij is alles veel zakelijker en hier merkte ik dat emoties de overhand hadden. Niet persé je eigen emoties, maar vooral de emoties van anderen. Alle ruimte voor boosheid, verdriet, vreugde en alle andere emoties. Onderbreken van een ander is er niet bij en toch komt iedereen aan het woord. Zo mooi en hier is zoveel van te leren. Ik had deze groep zo in een aula van een school willen zetten. Kijk, zo hoort het!

Ik heb ook nog ontzettend veel te leren over veroordelen. Ik probeer dat nooit te doen, maar merk dat ik dit onbewust toch doe. Ik weet dat wij, binnen ons gezin, elkaar leren om vragen te stellen in plaats van een oordeel klaar te hebben. Nu heb ik geleerd dat het stellen van vragen al met een oordeel kan zijn. Het is dus heel belangrijk om je vraag op een oordeelvrije manier te stellen. Niet eenvoudig, maar zeer waardevol.

Wat ik ook zeer waardevol vond om te ervaren was toen het iemand te veel werd en deze zichzelf terug trok. Niemand stond op om erachter aan te gaan. Dat is mijn eerste instinct, troosten, arm eromheen, kijken of het wel goed gaat. Pas toen diegene terug was, werd er gevraagd of het ging. De uitleg: als je erachteraan gaat, blijf je olie op het vuur gooien. Iemand vertrekt uit een situatie om tot rust te komen. Geef daar de ruimte voor.

Ik heb nog veel te leren en stap er vol overgave in. Helaas nog niet met alle beschikbare tijd die ik graag zou willen, maar in elk geval met de mensen die me de juiste weg kunnen wijzen.

Heb je zelf vragen over het “doorbreken van het taboe bij mensen met een kinderwens en een psychische kwetsbaarheid”, neem dan contact op met marlies_nederkoorn@hotmail.com. Zij verzorgt voorlichtingen, themabijeenkomsten en workshops. Zij verwijst verder naar websites over dit onderwerp:
Het landelijk kennis centrum psychiatrie en zwangerschap
Psychiaterie/Psychologie, Obstetrie (verloskunde) en Pediatrie (kindergeneeskunde)
Kinderen van ouders met psychische problemen
Voor mensen met een manische-depressieve kwetsbaarheid en een kinderwens

Uiteraard heb ik Marlies Nederkoorn gevraagd of zij akkoord is met publicatie van dit stuk. Gelukkig heeft zij akkoord gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s