#23

Twaalf jaar voor doodslag in Ossendrecht: ex-vrouw ‘met extreem geweld van leven beroofd’

BREDA/OSSENDRECHT- De wijze waarop Krzystof U. (53) uit Polen zijn ex-vrouw Ola in Ossendrecht om het leven heeft gebracht in april 2018 was extreem gewelddadig, zo staat te lezen in het vonnis tegen de man. De rechtbank in Breda heeft de Pool donderdag bestraft met twaalf jaar gevangenis voor doodslag door grof geweld. Het vonnis is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechtbank acht verwurging, verstikking en/of trappen en slaan tegen haar lichaam bewezen. Het toegepaste geweld was zo heftig, dat er sprake moet zijn geweest van opzet om Ola te doden. Hij heeft zijn vrouw op vreselijke wijze van het leven beroofd, aldus de uitspraak. ,,Haar nabestaanden, en dan met name de kinderen heeft hij onherstelbaar veel leed toegebracht. Geen enkele straf kan die pijn compenseren.”

Black-out

Dat hij geen strafblad heeft, weegt de rechtbank neutraal mee. Wel wordt hem erg kwalijk genomen dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven. De rechters geloven niet in een totale black-out, zoals zijn advocaat tijdens de inhoudelijke zitting suggereerde.

Ook de aanklager meende dat de verdachte voorwendt dat hij aan geheugenverlies lijdt, waardoor hij zich niet zou kunnen herinneren hoe hij op 14 april vorig jaar Olga doodde. De rechtbank vermoedt dat de gebeurtenissen van die dag te pijnlijk zijn, waardoor hij zich niets wíl herinneren.

Wreed

Dat het er buitengemeen wreed aan toe is gegaan blijkt uit de wijze waarop de politie het toen 51-jarige slachtoffer in de woning aan het Putsmolentje aantrof. Haar verwurgde lichaam lag op bed. Ze had een opgezwollen, bebloed gelaat, botbreuken, kneuzingen op borst, onderrug, schaambeen en armen.

Hulpverleners die de vrouw nog probeerden te reanimeren, ontdekten een zeer strak aangetrokken tiewrap rond haar hals. Het slachtoffer overleed door zuurstofgebrek als gevolg van de verwurging en het heftige fysieke geweld, aldus het vonnis.

Krzystof U. belde zelf meteen na het gebeuren zijn werkgever om politie en ambulance te alarmeren: ,,Ik heb iets verschrikkelijks gedaan. Ik denk dat mijn vrouw dood is. En ik heb het gedaan.” Bij zijn aanhouding had hij bloed op zijn handen en op zijn kleding.

Overspel

Het motief voor zijn afzichtelijke daad was waarschijnlijk zijn vermoeden dat Olga overspel pleegde. Eigenlijk niet de juiste term, want de twee waren al uit elkaar, al woonden ze nog wel samen. Dat zou echter gepaard zijn gegaan met veel huiselijk geweld en alcoholmisbruik.

Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum oordeelden dat de man ‘anti-sociale en narcistische trekken’ vertoont, verstandelijk licht beperkt is en overmatig alcohol gebruikte. Maar ze stelden geen grote psychische stoornissen vast. De rechtbank rekent hem de doodslag dan ook volledig aan.

Volledig toerekeningsvatbaar

Zijn advocaat had ontslag van rechtsvervolging bepleit omdat hij gehandeld zou hebben in een psychose. De raadsvrouw voerde aan dat bij in Polen drie keer opgenomen werd na zelfmoordpogingen.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte na zijn aanhouding psychotisch leek en in de gevangenis werd gesuggereerd dat hij ten tijde van het feit ook psychotisch geweest zou kunnen zijn. Maar in het Pieter Baan Centrum kwamen de deskundigen tot een andere conclusie. Hij zou alleen na zijn aanhouding kortdurend psychotisch zijn geweest als gevolg van stress. Immers, kort voor het feit had hij nog een videochat gehad met zijn dochter, waarbij haar niets was opgevallen. Ook een huisgenoot had niets aan zijn gedrag gemerkt. Ook zijn er geen aanwijzingen voor alcoholgebruik kort ervoor. En dus is hij volgens de rechtbank volledig toerekeningsvatbaar.

Bericht afkomstig van BN de Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s