#25

Waarom zou je je ex-vriendin 26 keer per dag bellen? Waarom zou je iemand urenlang bespieden? Waarom stalk je iemand? RTL Nieuws sprak met Bas die zelf veroordeeld is voor stalking, om erachter te komen wat er in het hoofd van een stalker omgaat.

Bas heet in het dagelijks leven anders, maar om privacyredenen hebben we zijn naam gefingeerd. 

‘Niet verkroppen dat relatie over was’

Toen het uit ging tussen Bas en zijn vriendin, een aantal jaar geleden, zag hij het even niet meer zitten. “Ik was aangeslagen, verdrietig. Ik kon het niet verkroppen dat de relatie voorbij was”, vertelt Bas aan een verslaggever van RTL Nieuws.

Hij vindt het spannend om zijn verhaal te doen, want hij beseft zich eigenlijk nu pas – ondanks zijn veroordeling – wat hij zijn ex-vriendin heeft aangedaan.

‘Na het verdriet, kwam de woede’

Bas vertelt waarom hij zijn ex zo lang stalkte

Als het aan Bas lag, was het nooit uitgegaan. Toen dat wel gebeurde, voelde hij zich gekwetst, vertelt hij. “Ik voelde me in mijn eer aangetast. En na dat verdriet, kwam eigenlijk de woede en de boosheid.”

Uit het leven van zijn ex gewist

Bas kon er niet tegen dat hij plotseling uit het leven van zijn ex gewist werd. “Dat was de aanleiding om er dan toch kunstmatig voor te zorgen dat ik weer aanwezig was in haar leven.”

Hij begon haar berichtjes te sturen. Eerst was de inhoud daarvan nog beleefd. “Maar het werd al snel feller en ongenuanceerder. Ik stuurde haar kwetsende berichten, boze berichten, ook smeekberichten: kom alsjeblieft bij me terug.”

Hoe vaak hebben mensen last van stalking?

Afgelopen jaar werden 2945 gevallen van stalking geregistreerd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat zijn omgerekend bijna 8 gevallen per dag.

Het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten vertelt daarnaast dat zo’n 25 procent van de Nederlandse vrouwen weleens is gestalkt, tegenover een gemiddelde van 18 procent in de Europese Unie.

Bas zocht elke week contact. Wat zijn doel was? “Je hoopt dat iemand bijdraait. Je hoopt dat je gewoon weer in contact kan komen met iemand, dat alles verder gaat waar het mee eindigde.”

Het drong niet tot Bas door

Maar Bas besefte later pas, dat zijn berichtjes averechts werkten. “Toen ze naar mij riep: ‘Bas! Als je nu niet stopt ga ik aangifte doen bij de politie!’, had ik pas in de gaten dat het voor haar als zeer bedreigend overkwam.”

Politie moet sneller in gesprek met stalkers: ‘Vertel dat 26 keer bellen niet kan’

Pas na een jaar stalking, moest Bas op het politiebureau verschijnen. Het gesprek was té mild en veel te laat, vindt Bas. “Als de politie mij in een stopgesprek had verteld dat op stalking zware straffen staan, dat alles wat je doet wordt bewaard in een dossier, dat de politie er bovenop zit, dat ze je constant in de gaten houden, dan was ik direct gestopt.”

Bas kreeg een werkstraf, moest zijn ex-vriendin een schadevergoeding betalen én, zo zegt hij zelf, hij zal het nooit meer doen.

 

Gedeeld dankzij RTL Nieuws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s