#58

Als een verhaal heel dichtbij komt en je moet er toch een hashtag aan hangen dan is dat moeilijk. Uiteraard alleen maar tranen, verbijstering, onbegrip en de grote hoop op een goede afloop, maar vooral de angst en de onzekerheid die me een omgekeerde maag bezorgen. Vandaag ging al een hashtag online, maar ik kan niet anders dan deze ook te delen. Het rechtssysteem moet om, bescherming moet beter en straffen hoger en beter uitvoerbaar. Veiligheid moet bovenaan staan. Midden in dit verhaal zal waarschijnlijk af en toe een update volgen. Dat laat zien hoe zwaar het is als je er midden in zit.

Sonja (41) getuigt over zwaar partnergeweld waarvoor ex één jaar cel krijgt: “Zolang hij vrij rondloopt is mijn leven in gevaar. En ook dat van mijn zoontje.”

Sinds december vorig jaar leeft Sonja (41) uit Maasmechelen ondergedoken nadat haar partner haar bont en blauw sloeg in het bijzijn van haar zoontje (11). Eerst trok de man (39) naar vriendin V. uit Zutendaal, die niet goed voor zijn kippen had gezorgd. “Ik sla ze dood, zorg maar dat je me indekt”, kreeg Sonja te horen. Daarna was ze zelf aan de beurt. “Hij sloeg mijn oogkas open met een sleutelbos die hij in zijn vuist geklemd had. Daarna sleurde hij mij met mijn zoontje in de auto en deelde hij weer klappen uit. ‘Met een beetje geluk heb ik je straks doodgeslagen’, dreigde hij. Ook mijn zoontje was volledig in paniek.”
Sonja had een relatie van drie jaar met de 39-jarige Nederlander D. toen de man op 4 december 2019 niet alleen haar maar ook vriendin V. uit Zutendaal hard aanpakte. “We waren net enkele dagen samen weggeweest. Vriendin V. had op onze kippen gepast. Een van die kippen was gestorven. Kan gebeuren dacht ik nog, maar hij werd woest. ‘Ik ga naar Zutendaal en sla haar dood, zorg maar dat je er bent om me in te dekken’, schreeuwde hij. Ik wist niet wat ik hoorde.”
De dertiger trok met een klauwhamer naar vriendin V. en sloeg haar met de vuist op de neus. Het slachtoffer hield een neusbreuk over aan de aanval.
Gevreesd voor mijn leven
Daarna trok de Nederlander, zoals hij had aangekondigd, naar zijn partner Sonja. Zij was op dat ogenblik samen met haar zoontje en een vriendin in Dilsen-Stokkem. “Bij aankomst begon hij onmiddellijk heel hard te slaan. Met in zijn vuist een sleutelbos geklemd, sloeg hij mij op mijn oog en ik kreeg harde klappen op mijn hoofd.”
Daarna sleurde D. zijn partner en haar zoontje de auto in en vertrok voor een helse rit. “Ik heb toen een tweede keer echt gevreesd voor mijn leven. Hij bleef maar slaan, terwijl mijn zoontje volledig in paniek was en alles zag gebeuren. ‘Met een beetje geluk heb ik je straks doodgeslagen’, riep hij nog. Toen hij stopte aan een rood verkeerslicht heb ik de sleutel uit het contact kunnen trekken en ben ik uit de auto gevlucht met mijn zoontje. Sindsdien leef ik ondergedoken.” Sonja en vriendin V. liepen beiden aanzienlijke verwondingen op door de agressieve aanvallen van D. en waren tijdelijk werkonbekwaam.
Hele huis vernield
Op 5 december, een dag na de aanval, keerde Sonja nog een laatste keer terug naar haar woning in Maasmechelen, waar ze met D. woonde. Ze wist dat haar partner toen bij de politie zat voor verhoor. “Ik ben snel wat kledij gaan halen maar het hele huis was vernield.”
Volgens de vrouw blijft haar ex haar ook nu nog bedreigen en weet hij intussen in welke stad ze is ondergedoken. “Ik heb mijn zoontje voor zijn veiligheid zelfs tijdelijk ergens anders moeten onderbrengen. Drie weken geleden ben ik voor het eerst zonder begeleiding naar buiten gegaan en toch stond hij plots naast me. Gelukkig was er iemand in de buurt die me geholpen heeft.”
Familiealbums verbrand
Ook haar persoonlijke spullen zag Sonja sinds december niet meer terug. “Hij stuurt me regelmatig beelden waarin hij laat zien dat hij mijn spullen vernielt. Zo zag ik hoe hij de vingerafdruk van mijn overleden vader, die ik in hars had laten afdrukken, in het water gooide en toonde hij hoe hij mijn familiealbums verbrandde. Ik heb al herhaaldelijk opnieuw klacht tegen hem ingediend maar de bedreigingen blijven voortduren.”
Karen Schillebeeks, de advocate van Sonja, bevestigt de bijkomende klachten die tegen D. werden ingediend. “Deze zaak is via snelrecht afgehandeld maar ik heb er bij het parket op aangedrongen dat de bijkomende klachten van de bedreigingen nog in een afzonderlijke zaak zullen behandeld worden. Ik verwacht zeker dat dit ook nog zal gebeuren.” In België liep D. nog geen eerdere veroordelingen op. “Maar in Nederland werd de man wel al eerder veroordeeld voor familiaal geweld en bedreigingen.”
Schadevergoeding
D. werd voor de agressieve uithalen naar Sonja, haar zoontje en vriendin V. veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden, twee maanden meer dan de aanklager had gevorderd, en een boete van 800 euro. Zelf daagde hij niet op voor de strafrechtbank in Tongeren en liet zich ook niet vertegenwoordigen door een advocaat. Aan slachtoffer V. en aan Sonja en haar zoontje moet de dertiger een voorlopige schadevergoeding van ruim 9.000 euro betalen. Een geneesheer-deskundige werd aangesteld om de schade van Sonja en haar minderjarige zoon verder te onderzoeken. “Ik hoop echt dat er door deze veroordeling iets zal veranderen”, sluit Sonja met een gebroken stem af. “Maar zolang hij vrij rondloopt, is mijn leven en dat van mijn familie in gevaar.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: een of meer mensen en close-up

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s